1. Úvodní ustanovení

Cílem těchto Zásad zpracování osobních údajů určených pro klienty organizace APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství, z.s., Dřevná 2, Praha 2, 128 00, IČ 26528215, registrované ve spolkovém rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, vložka L 11650 (dále jen „Aperio“),  je informovat Vás, klienty Aperia o tom, jaké osobní údaje o Vás Aperio jako správce zpracovává při poskytování služeb (např. poradenství, kurzů) a prodeji zboží, zasílání newsletterů a při návštěvách internetových stránek provozovaných Aperiem. Dále Vás tímto informujeme o k jakým účelům a jak dlouho Aperio tyto osobní údaje v souladu s platnými právními předpisy zpracovává, komu a z jakého důvodu je může předat, a rovněž informovat o tom, jaká práva Vám v souvislosti se zpracováním jejich osobních údajů náleží.

Tyto Zásady jsou vydány v souladu s nařízením (EU) 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů („nařízení“ nebo „GDPR“) a dalšími právními předpisy souvisejícími s ochranou osobních údajů( dále společně jen „právní předpisy o OOÚ“ ) za účelem zajištění informační povinnosti Aperia jako správce dle čl. 13 GDPR.

____________________________

  1. Zasílání newsletteru – zpracování osobních údajů

Souhlas se zpracováním osobních údajů

Zaškrtnutím políčka „Chci dostávat zajímavé informace o činnosti Aperia“, případně políčka “Ano”, poskytujete souhlas k tomu, aby Aperio zpracovávalo Vámi poskytnuté osobní údaje dle dále uvedených podmínek:

Zpracovávané údaje:

Aperio bude uchovávat a zpracovávat následující údaje: vaše jméno, příjmení,  e-mail a kraj vašeho pobytu. K těmto údajům APERIO přiřazuje dále údaje o službách, které jste využili.

Účely zpracování:

  • zařazení do databáze Aperia sloužící k rozesílání informací souvisejících s Aperiem
  • zpracování statistik

Důvodem pro shromažďování a zpracovávání jména, příjmení a kontaktu je zasílání informací o činnosti Aperia, informace o kraji pobytu slouží pro zmapování dosahu našich služeb, ke statistickým účelům.

Informace související s Aperiem mohou být zasílány e-mailem nebo prostřednictvím personalizovaných reklam na Facebooku, Skliku a Google Adwords.

Zabezpečení  údajů:

K Vašim osobním údajům budou mít přístup vybraní zaměstnanci Aperia, kteří spravují newsletter a databázi, kteří jsou řádně proškoleni a dále zpracovatelé databáze – Josef Jelínek – nasidarci.cz a firma Ecomail, případně Mailchimp (nástroj sloužící k hromadným rozesílkám), se kterými máme ochranu osobních údajů smluvně ošetřenu, Facebook, Seznam a Google; k osobním údajům mohou mít přístup také dodavatelé těchto subjektů, kteří jsou při zpracování osobních údajů v postavení dalšího zpracovatele. Žádnému dalšímu příjemci Vaše údaje poskytovat nebudeme.

Právní důvod zpracování a doba zpracování:

Právním důvod zpracování je Váš souhlas, který je dobrovolný. Údaje bude Aperio zpracovávat do doby, kdy svůj souhlas odvoláte e-mailem zaslaným na adresu: barbora.cernohorska@aperio.cz, nebo prokliknutím odkazu, který najdete v patičce každého hromadně zaslaného e-mailu. Na základě odvolání souhlasu dojde k výmazu e-mailového kontaktu z aktivního adresáře. Samotný e-mail pak zůstává na seznamu blokovaných, aby nedopatřením nemohlo dojít k nevyžádanému zaslání.

Kontaktní osoba pro newsletter: barbora.cernohorska@aperio.cz

____________________________

  1. Poskytování poradenství – zpracování osobních údajů

Odesláním dotazu do webové poradny, odesláním objednávky na osobní poradenství nebo odsouhlasením podmínek zde uvedených na začátku telefonického hovoru  na poradenskou linku Aperio berete na vědomí, že Vámi poskytnuté osobní údaje bude APERIO zpracovávat jakožto správce za účelem poskytnutí služby, sledování statistik a vykazování donorům, kteří hradí provoz poradny.

Právní důvod zpracování

Právním důvod zpracování pro zpracování osobních údajů je plnění smlouvy s Vámi a také s donorem financujícím poskytnutí služby, a dále ochrana oprávněných zájmů Aperia jako správce, spočívající v nezbytnosti prokázání obsahu poskytovaných informací pro případ sporu.

Osobní údaje, které Aperio v rámci poradenství zpracovává:

Webová poradna – psychologické a právní poradenství:

jméno, příjmení, e-mail (kontaktní údaje slouží ke komunikaci s vámi), dotaz, kraj pobytu, text odpovědi; kategorie dotazu (problematika); stav konzultace (vyřešeno/odmítnuto); další údaje, pokud je uvedete: tazatel (matka/otec/oba rodiče/sólo matka/sólo otec/nezl. osoba/prarodič/jiný tazatel), věk. kategorie tazatele (0-17/18-35/36-54/55+); pohlaví; děti tazatele (do 6/do 18/do 26 let), jak jste se dozvěděli o Aperiu; systémem automaticky přiřazené údaje: ID konzultace; webové ID – č. dotazu; datum/čas zadání; dat/čas vyřešení (posl. změny);

Osobní poradna – psychologické a právní poradenství:

jméno, příjmení, e-mail, telefon (kontaktní údaje slouží ke komunikaci s vámi), kraj pobytu, téma konzultace, průběh konzultace, kategorie dotazu (problematika), stav konzultace (vyřešeno/odmítnuto); datum/čas konzultace; další údaje, pokud je uvedete: tazatel (matka/otec/oba rodiče/sólo matka/sólo otec/nezl. osoba/prarodič/jiný tazatel), věk. kategorie tazatele (0-17/18-35/36-54/55+); pohlaví; děti tazatele (do 6/do 18/do 26 let); jak jste se dozvěděli o Aperiu; systémem automaticky přiřazené údaje: ID konzultace, další poskytnuté služby Aperia.

Telefonická právní linka:

telefon, dotaz, odpověď na dotaz, kategorie dotazu, datum; další údaje, pokud jste je Aperiu sdělili: jméno, příjmení, kraj pobytu (kontaktní údaje slouží ke komunikaci s vámi), e-mail (doručení doplňujících informací na váš dotaz), pohlaví, tazatel (matka/otec/oba rodiče/sólo matka/sólo otec/nezl. osoba/prarodič/jiný tazatel); věk. kategorie tazatele (0-17/18-35/36-54/55+); děti tazatele (do 6/do 18/do 26 let); jak jste se o Aperiu dozvěděli; systémem automaticky přiřazené údaje: ID konzultace.

Linka pro Mámy a táty

Poradenství na lince je anonymní, nejsou zpracovávány žádné osobní údaje.

Doba zpracování:

Vaše osobní údaje budou shromažďovány a zpracovávány po dobu nezbytně nutnou pro splnění následujících účelů zpracování osobních údajů: sledování kvality služeb, komunikace s Vámi, řešení případných sporů z poskytování služeb a vykazování použití služby donorovi financí na provoz poradny a pro statistické účely anonymně. Poté budou osobní údaje vymazány a dotazy a odpovědi budou automaticky anonymizovány, avšak nadále zůstanou v elektronickém systému a na webu poradny.

Zabezpečení  údajů:

K Vašim osobním údajům budou mít přístup pouze vybraní zaměstnanci a spolupracovníci Aperia, kteří poskytují poradenství a spravují databázi, kteří jsou řádně proškoleni, a dále naši IT dodavatelé a správci databáze, se kterými máme ochranu osobních údajů smluvně ošetřenu; k osobním údajům mohou mít přístup také dodavatelé těchto subjektů, kteří jsou při zpracování osobních údajů v postavení dalšího zpracovatele. Žádnému dalšímu příjemci Vaše údaje poskytovat nebudeme.

____________________________

  1. Kurzy pro veřejnost, e-knihy, propagační předměty a jiné – zpracování osobních údajů

Aperio má k dispozici údaje, které  zadáte do objednávky zboží či služby (zejm. kurzu), případně které Aperiu sdělíte dodatečně.

Zpracovávané údaje:

  • u objednávky zboží a služby – jméno, příjmení, email, telefon, adresa, “Kde jste se o našich kurzech dozvěděli?”
  • u předporodních kurzů – navíc předpokládaný termín porodu, nebo datum narození dítěte
  • u Akademie lektorek předporodní přípravy (dále jen “ALPP”) – dosažené vzdělání a pracovní CV, počet dětí, datum narození (pokud je vyplníte),

Účely zpracování

  • jméno, příjmení, e-mail a telefon, adresa – slouží ke kontaktu a komunikaci s vámi ohledně návštěvy služby (zejm. kurzu), či prodeje a dodání zboží a administrace plateb
  • předpokládaný termín porodu nebo datum narození dítěte – pro určení optimálního termínu pro kurzy přípravy na porod a rodičovství a péče o dítě
  • datum narození – (jen u kurzů ALPP) za účelem vystavování certifikátů o studiu
  • vzdělání a pracovní CV, počet dětí – (jen u kurzů ALPP) – pro účely přijímacího řízení na kurz (dobrovolné údaje)
  • údaj „Kde jste se o nás dozvěděli?“ – pro statistické a remarketingové účely

Právní důvod zpracování

Právním důvodem zpracování je tak smlouva o prodeji zboží nebo poskytnutí služby (zejm. kurzu) uzavřená mezi Vámi a Aperiem. Na základě oprávněného zájmu vaše osobní údaje také zpracováváme pro účely vytváření statistik pro interní potřeby Aperia a archivace pro případ sporů, reklamací či jiných vznesených nároků. K vámi poskytnutým výše uvedeným údajům můžeme také přiřadit informace o službách Aperia, které jste využili, což slouží opět ke statistickým účelům pro naše vnitřní potřeby. Právní předpisy nám dále ukládají povinnost archivace některých osobních údajů, zejména pro účely vedení účetnictví, jako je jméno, příjmení, kurz, který jste navštívili a výše zaplacené částky za kurz.

Souhlas s pořizováním záznamů

Během služby (zejm. kurzu) na základě § 6.1f) Obecného nařízení o ochraně osobních údajů může být Aperiem, nebo osobou jím pověřenou z akce pořizován audiovizuální záznam a fotografie, na nichž může být zachycena i vaše osoba. Záznam a fotografie mohou být použity Aperiem za účelem prezentace této akce, jakožto činnosti spolku APERIO na jeho webových stránkách a sociálních sítích, případně v propagačních materiálech, nebo mohou být poskytnuty dalším subjektům za účelem informování o akci v médiích. Účelem není identifikovat konkrétní účastníky akce. Odesláním objednávky vyjadřujete svůj souhlas s pořizováním těchto záznamů a s výše uvedeným způsobem užití.

Doba uchování osobních údajů

Informace Vámi poskytnuté na základě uzavřené smlouvy (uzavíráte odesláním objednávky) zpracováváme jen po dobu nezbytně nutnou pro účely administrativy a organizace služeb (zejm.kurzů), prodeje zboží vč. jeho dodání, účetnictví a evidence. Údaje, které zpracováváme na základě zákonné povinnosti, uchováváme po dobu zákonných archivačních lhůt. Údaje, které nepotřebujeme pro archivační účely, smažeme vždy na konci kalendářního roku po ukončení roku, ve kterém byla poskytnuta služba.

Zabezpečení  údajů:

K Vašim osobním údajům mohou mít přístup zaměstnanci Aperia, kteří jsou vázáni povinností mlčenlivosti; přístup zaměstnanců k osobním údajům je omezen pouze na údaje relevantní pro jejich práci. Dále mohou mít k osobním údajům přístup naši dodavatelé IT a obdobných služeb, např společnost Google; s našimi dodavateli máme ochranu osobních údajů smluvně ošetřenou; k osobním údajům mohou mít přístup také dodavatelé těchto subjektů, kteří jsou při zpracování osobních údajů v postavení dalšího zpracovatele. Žádnému dalšímu příjemci Vaše údaje poskytovat nebudeme.

____________________________

  1. Fundraising – Darujme.cz – zpracování osobních údajů

Aperio využívá aplikaci Darujme.cz k získávání příspěvků na obecnou činnost nebo konkrétní projekty.  Při zadávání příspěvku přes tento portál zadáte výši daru a vyplníte základní údaje o sobě. Kliknutím na darovací tlačítko (většinou označené jako „Darovat“, ale mohou mít i jiná označení jako „Přispět, Podpořit“ apod.) dáte příslib poskytnutí daru naší neziskové organizaci.  Jakmile Váš dar obdržíme na náš bankovní účet, dojde k uzavření darovací smlouvy mezi Vámi a naší organizací.

Podmínky zpracování osobních údajů při poskytnutí daru prostřednictvím aplikace Darujme.cz jsou uvedeny na následujícím odkazu: https://www.darujme.cz/projekt/1201098/zpracovani-osobnich-udaju

____________________________

  1. Průvodce porodnicemi – zpracování osobních údajů

Souhlas se zpracováním osobních údajů

Zaškrtnutím políčka „Chci zaslat odkaz“ na webové stránce  https://pruvodce-porodnicemi.aperio.cz/chci-si-vybrat-porodnici/ a/nebo zaškrtnutím políčka „Odeslat“ na webové stránce https://pruvodce-porodnicemi.aperio.cz/ohodnotte-vasi-porodnici/ poskytujete souhlas k tomu, aby Aperio zpracovávalo Vámi poskytnuté osobní údaje dle dále uvedených podmínek:

Zpracovávané údaje:

Chci si vybrat porodnici: jméno, příjmení, e-mail a kraj vašeho pobytu

Ohodnoťte svou porodnici: sdělíte-li nám svůj e-mail, budeme zpracovávat Vámi uvedené osobní údaje: e-mail, porodnice, doba, kdy proběhl Váš porod, informace o průběhu a způsobu porodu a průběh po porodu, předporodní příprava, účast na předporodním kurzu, cvičení pro těhotné, individuální konzultace, další služby porodnice včetně informací o informovaném souhlasu, vybavení porodnice, přístup porodnice a personálu, medikace, úlevové prostředky při porodu, porodní plán, poporodní péče o matku a dítě, rok narození dítěte, věk a vzdělání rodičky, údaje o počtu předchozích porodů matky

Účely zpracování:

Důvodem pro shromažďování a zpracovávání jména, příjmení a kontaktu je zaslání odkazu na pokročilé funkce “Chci si vybrat porodnici”, informace o kraji pobytu slouží pro zmapování dosahu našich služeb, ke statistickým účelům.

U dotazníku “Ohodnoťte svoji porodnici” slouží e-mail (nemusíte vyplňovat) jako vodítko v případě pochybností o důvěryhodnosti vložených údajů. E-mail není dále zpracováván.  Údaje o porodu jsou anonymně (bez e-mailu) přiřazovány k databázi vedené v rámci aplikace Průvodce porodnicemi.

Doba uchovávání:

Vaše kontaktní údaje budou shromažďovány a zpracovávány po dobu nezbytně nutnou pro odeslání odkazu a případnou další komunikaci s Vámi, u dotazníku “Ohodnoťte porodnici”  po dobu nutnou pro odstranění pochybností o důvěryhodnosti vložených dotazů.  Poté budou smazány.

Zabezpečení údajů

K Vašim osobním údajům budou mít přístup vybraní zaměstnanci Aperia, kteří administrují Průvodce porodnicemi, jsou proškoleni a podepsali směrnici o ochraně osobních údajů a dále administrátor webových stránek, na kterých je objednávka uložena. Žádnému dalšímu příjemci Vaše údaje poskytovat nebudeme.

____________________________

  1. Registrace do on-line kurzů na webu Aperio.cz

Právní důvod zpracování:

  • Souhlas se zpracováním osobních údajů
    • Zaškrtnutím políčka „Registrace“ na webové stránce https://aperio.cz/register/  poskytujete souhlas k tomu, aby Aperio zpracovávalo Vámi poskytnuté osobní údaje dle dále uvedených podmínek

nebo

  • Oprávněný zájem Aperia
    • u klientů, kteří jsou účastníky programů pro rodiče v obtížných situacích, které jsou financovány z grantů, jsou jejich osobní údaje zpracovávány na základě oprávněného zájmu Aperia spočívajícím v povinnosti prokazovat řádné plnění podmínek grantů

Zpracovávané údaje:

  • jméno, příjmení, e-mail, uživatelské jméno
  • u klientů programů pro rodiče v obtížných situacích, které jsou financovány z grantů, mohou být k těmto údajům přiřazovány údaje o dalších poskytnutých službách Aperia

Účely zpracování:

Důvodem pro shromažďování a zpracovávání jména, příjmení a kontaktu je poskytnutí přístupu do on-line programů a možnost evidence klientů programů pro rodiče v obtížných situací; u těchto klientů je účelem evidence studijního postupu účastníků kurzů pro rodiče pro účely plnění povinnosti vykazovat činnost donorovi.

Doba uchovávání:

Jsou-li Vaše kontaktní údaje zpracovávány výhradně na základě Vašeho souhlasu, budou zpracovávány do doby, kdy svůj souhlas se zpracováním osobních údajů odvoláte.

Jsou-li Vaše kontaktní údaje shromažďovány a zpracovávány na základě oprávněného zájmu Aperia, budou zpracovávány po dobu nezbytně nutnou pro vykazování plnění podmínek grantu donorovi, a pro statistické účely anonymně.

Zabezpečení údajů

K Vašim osobním údajům budou mít přístup vybraní zaměstnanci Aperia, kteří administrují web Aperia a u klientů programů pro rodiče v obtížných situacích také zaměstnanci pracující na projektu, ze kterého je program hrazen. Všichni zaměstnanci Aperia jsou proškoleni a podepsali směrnici o ochraně osobních údajů. Dále má k údajům přístup externí administrátor webových stránek Aperia. K údajům klientů programů pro rodiče v obtížných situacích – financovaným z grantů může mít přístup také donor těchto grantů. Žádnému dalšímu příjemci Vaše údaje poskytovat nebudeme.

____________________________

  1. Programy pro rodiče v obtížných situacích – zpracování osobních údajů

Aperio pro Vás organizuje bezplatné podpůrné programy, které jsou financované převážně z peněz donorů (např. státní rozpočet, Evropské fondy, nebo nadace a další). V rámci těchto služeb shromažďuje a nakládá s Vašimi osobními údaji za podmínek dle těchto Zásad a dále za zvláštních podmínek platných pro jednotlivé programy, které najdete na této stránce.

____________________________

  1. Vaše příběhy – www.zustavamerodici.cz

Souhlas se zpracováním osobních údajů

Zaškrtnutím políčka „Odeslat“ na webové stránce https://zustavamerodici.cz/ poskytujete souhlas k tomu, aby Aperio zpracovávalo Vámi poskytnuté osobní údaje dle dále uvedených podmínek:

Zpracovávané údaje:

  • jméno, příjmení, e-mail, Váš příběh

Účely zpracování:

Vámi sdělené údaje zpracováváme pro účely

  • zveřejnění Vašeho příběhu na webu https://zustavamerodici.cz/, a to na základě dohody s Vámi buď anonymně nebo s Vaším jménem, případně příjmením či iniciálami nebo přezdívkou či pseudonymem
  • komunikace s Vámi.

Doba uchovávání:

Vaše kontaktní údaje budou zpracovávány do případného odvolání Vašeho souhlasu prostřednictvím e-mailu, doručeného na adresu aperio@aperio.cz. Poté budou příběhy anonymizovány či smazány.

Zabezpečení údajů

K Vašim osobním údajům konkrétně k e-mailu eventuelně ke jménu a příjmení, pokud si budete přát zůstat v anonymitě, budou mít přístup pouze vybraní zaměstnanci Aperia, kteří administrují webovou stránku www.zustavamerodici.cz, jsou proškoleni a podepsali směrnici o ochraně osobních údajů a dále externí administrátor webových stránek.

____________________________

  1. Vaše práva

V souvislosti se zpracováním Vašich osobních údajů Vás informujeme o Vašich právech:

  • Právo odvolat souhlas: v případech, kdy ke zpracování Vašich osobních údajů dochází na základě Vašeho souhlasu, máte právo svůj souhlas kdykoliv odvolat.
  • Právo na přístup: máte právo na kopii osobních informací, které o vás uchováváme, a na určité informace o tom, jak je využíváme.
  • Právo na opravu: pokud se domníváte, že jsou informace, které o vás máme, nepřesné, můžete nás požádat o jejich aktualizaci či změnu.
  • Právo vznést námitku: máte právo vznést námitku proti zpracování, které provádíme za účelem oprávněného zájmu. Jestliže nebudeme mít pro zpracování přesvědčivý oprávněný důvod, nebudeme osobní údaje pro daný účel dále zpracovávat.
  • Právo na přenositelnost údajů: za určitých okolností máte právo nás požádat, abychom vám poskytli vaše osobní údaje ve strukturovaném, běžně používaném a strojově čitelném formátu. Můžete také požádat, abychom údaje předali třetí osobě.
  • Právo na výmaz: za určitých okolností máte právo nás požádat, abychom vaše údaje vymazali, například pokud již osobní údaje nejsou nutné pro původní účel. Právo na výmaz však nemůžete uplatnit, pokud je zpracování nezbytné pro splnění právní povinnosti Aperia, pro výkon práva na svobodu a informace a v případě dalších důvodů stanovených právními předpisy o OOÚ.
  • Právo na omezení zpracování: Za určitých okolností máte právo nás požádat, abychom přestali vaše osobní údaje využívat, například pokud se domníváte, že nejsou přesné nebo pokud se domníváte, že není potřeba, abychom vaše osobní údaje nadále využívali.

Žádost můžete podat pouze Vy, popřípadě váš zmocněnec. Pokud si nebudeme jisti identitou žadatele, můžeme Vás požádat o další informace, abychom si vaši totožnost ověřili.

Naše povinnost žádosti vyhovět v některých případech závisí na tom, pro jaký účel vaše údaje zpracováváme. Některá práva lze uplatnit jen pro určité účely zpracování, nebo existují zákonné výjimky.

V případě, kdyby Vaše žádost dle tohoto článku Zásad byla zjevně nedůvodná nebo nepřiměřená, zejména opakovaná, může Aperio buď uložit přiměřený poplatek, nebo odmítnout žádosti vyhovět.

Pokud nejste spokojeni s naší odpovědí nebo se domníváte, že vaše údaje zpracováváme nekorektně či nezákonně, můžete podat stížnost k Úřadu pro ochranu osobních údajů. Další informace o Úřadu pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 27, Praha 7 a jeho postupech pro podávání stížností naleznete zde: www.uoou.cz.

___________________________

  1. Kontakt na Aperio

Jak uplatnit svá práva

V souvislosti se zpracováním osobních údajů nebo s žádostmi o uplatnění vašich práv nás můžete kontaktovat na kontaktní adrese APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství, z.s.: aperio@aperio.cz.

 

Doufáme, že případné požadavky budete řešit především s námi, budeme se vám maximálně snažit vyjít vstříc. Děkujeme za vaši důvěru, APERIO

Aperio
Neziskovka roku 2018
CHCI PODPOŘIT KRIZOVOU POMOC PRO RODIČE
Podpořte nás